About us in English
Torsdag 18 juli 2024

Filmer/bilder

The Extreme Altitude Challenge 2006

Vågflygning i Vågå, Norge (5.3 MB).

Upp bland molnen

En segelflygning i bilder (2.9 MB).

Segelflygningar

Segelflygning

Beskrivning av hur en segelflygning kan gå till.

Ensam i lufthavet

Junior och nybliven segelflygare - en flygning i ord.

Efter utbildningen

Ta med dina vänner upp

Efter att man tagit sitt certifikat kan man fortsätta att flyga på egen hand. Certifikatet ger dig tillstånd att flyga som befälhavare med ett segelflygplan i nästan hela världen. Med certifikat och efter att du flugit själv några timmar får du också ta med dig passagerare om du vill visa dina vänner hur det är att segelflyga.

Ibland får man åka bil hem.

Lär dig flyga långt och länge

Efter ett tag när du finslipat din teknik kanske du vill lära dig något nytt. En av de första sakerna man brukar vilja pröva på är sträckflygning, det vill säga att flyga iväg från hemmafältet och bara lita på din egen förmåga att förstå samspelet mellan ditt flygplan och din omgivning, för att ta dig hem – Du har ju ingen motor! En bra dag kan man tillryggalägga sträckor på 100-500 km och flyga många timmar. Den som är duktig kan flyga sträckor med medelhastigheter på över 100 km/h.

Konstflygning - Vänd upp och ner på världen

Hjulning över Linköping.

Ytterligare saker man kan lära sig är så kallad avancerad flygning, eller konstflygning. De grundläggande manövrerna man får prova är looping och gungor. Ett segelflygplan är i regel konstruerat för upp till ca 5 g, men vissa flygplan är tillåtna upp till 7 g. Under en sådan manöver kommer du alltså att känna dig sju gånger tyngre än normalt! Lite mer avancerade manövrer är roll, då man skruvar flygplanet längs längdaxeln.

Ta dig upp genom molnen...

In i dimman.

Molnflygning är en annan sak man ägna sig åt. Inuti molnet är allting grått ungefär som i kraftig dimma. Då får man lita på instrument för att kunna svänga längs horisonten. Det är svårt men man kan komma upp på högre höjd inuti molnet. Normala moln kan ta dig upp 3000-5000 meter.

...eller flyg högt i fjällen

På tysta vingar över norska
fjällvärlden.

Segelflygklubben brukar också göra utflykter till fjällen under vårvintern, då man kan flyga riktigt högt när det blåser över fjällkedjan. Det svenska höjdrekordet är satt i Årefjällen och är över 10 000 meter.